Consultatii dermatologice
Consultatii venerologice

Dermatoscopie

Dermatoscopia este o metoda de examinare a leziunilor pigmentare ( nevi, alunite) cu ajutorul unui microscop monocular de mina ( dermatoscop). Dermatoscopia este utila pentru evaluarea caracterului benign sau malign al unei leziuni pigmentare, iar prin inregistrarea leziunilor si stocarea digitala a imaginilor se poate realiza o analiza comparativa ulterioara ( modificari ale arhitecturii, dimensiunior, culorii) .Este folosita deasemenea si pentru vizualizarea si diagnosticarea altor leziuni ( carcinom bazocelular, dermatofibrom), etc. Metoda este utila in depistarea precoce a melanomului, leziunile cutanate care prezinta elemente de atipie putind fi reevaluate prin inregistrare la 6-12 luni, modificari ale nevilor melanocitari in timp impunind recomandarea de excizie chirurgicala. Dermatoscopia si inregistrarea nevilor este utila in special persoanelor cu leziuni pigmentare multiple, evitindu-se exciziile chirurgicale cutanate inutile. Examinarea nu este dureroasa, utilizindu-se un microscop de mina, o camera foto si o baza de date .

Crioterapia

- procedura medicala care utilizeaza azotul lichid la -196 grade C producand inghetarea tesuturilor tratate
- indicatii: veruci vulgare, keratoze seboreice, keratoze actinice, keloizi, hemangioame, etc
- contraindicatii: melanom , intoleranta cutanata la frig
- tehnica folosita – crio spray CRY-AC (Brymill USA)
- nu necesita anestezie
- nr. tratamente necesare: 1-4 in functie de leziuni

Cauterizare cu radiofrecventa ( Radiocauter Ellman)

- foloseste frecvente radio cuprinse intre 1.7 MHZ si 4 MHZ
- tehnica- aparat radiofrecventa ELLMAN (USA), considerat unul din cele mai eficiente radiocautere pe plan mondial
- avantaje- lipsa singerarii, vindecare rapida, cicatrici minime, siguranta maxima, rezultate estetice net superioare cauterizarii clasice electrice pentru ca nu produce arsura si distructie laterala


- indicatii: papiloame virale, veruci vulgare, keratoze seboreice, unghii incarnate, etc.
- excizii leziuni cutanate benigne( veruci vulgare, keratoze seboreice, corn cutanat, etc), chirurgia unghiei, tratamentul unor leziuni vasculare( telangiectazii si stelute vasculare)
- contraindicatii: persoane cu pace-maker cardiac
- poate necesita anestezie cutanata locala

Biopsia cutanata

Biopsia cutanata reprezinta prelevarea unui fragment mic de piele ( 2-6 mm) pentru a stabili un diagnostic cert al afectiunii cutanate,in vederea stabilirii unui plan terapeutic corect si eficient ( psoriazis vulgar, lichen plan, leziuni buloase, colagenoze, etc). Se realizeaza in anestezie locala, cu minim disconfort, cel mai frecvent cu ajutorul unui bisturiu circular ( punch), fara sutura ulterioara sau ingrijire postprocedurala deosebita. Piesa cutanata prelevata de la nivelul unei leziuni reprezentative este ulterior trimisa laboratorului de histopatologie ( laboratorul SANTOMAR Cluj-Napoca , www.santomar.ro) unde medicul histopatolog efectueaza sectiuni pe lame, le studiaza la microscop, ajutindu-ne sa stabilim un diagnostic de certitudine al afectiunii cutanate.

Excizii chirurgicale cutanate

Chirurgia dermatologica este o ramura importanta a dermatologiei. Principala indicatie medicala de excizie chirurgicala este cancerul de piele ( melanom, carcinom bazocelular, carcinom spinocelular) . Acest diagnostic impune excizia cit mai rapida a leziunii, cu limita de siguranta standardizata in protocoale de dermatologie oncologica, piesa operatorie fiind obligatoriu trimisa laboratorului de histopatologie pentru confirmarea diagnosticului clinic, stadializare , cercetarea marginilor.

Excizia chirurgicala dermatologica se efectueaza in anestezie locala, in conditii stricte de igiena si sterilitate, nefiind necesara o pregatire preoperatorie speciala a pacientului. Este indicata cunoasterea afectiunilor medicale colaterale , a medicatiei cronice a afectiunilor asociate, evitarea utilizarii medicamentelor AINS si a anticoagulantelor cu o saptamina anterior procedurii.

In cazul leziunilor mici nu este necesara intreruperea activitatii, iar firele de sutura sunt indepartate la 5-14 zile postoperator in functie de localizarea leziunii.

Deasemenea se pot exciza chirurgical diverse leziuni benigne: nevi papilomatosi, chisturi cutanate, lipoame, unghii incarnate, etc.

In cabinetul Estetderm beneficiem de dotare in domeniul chirurgiei dermatologice, folosim materiale si instrumente de calitate foarte buna, dorim sa mentinem un standard ridicat al calitatii serviciilor de chirurgie dermatologica, iar de ingrijirea plagii postoperatorii ne ocupam tot noi, pentru obtinerea celor mai bune rezultate, atit medicale cit si estetice.Deasemenea medicii au o pregatire si un interes deosebit in domeniul chirurgiei dermatologice, fiind membri in societati nationale si internationale de chirurgie si oncologie dermatologica.