Dermatologie-Venerologie

Dermatoscopia leziunilor cutanate

Aceasta este o metoda relativ noua de examinare a leziunilor cutanate, in special a celor cu pigment; creste rata de diagnostic la 98% pentru cel mai agresiv cancer al omului, melanomul malign.

Este o tehnica non invaziva care utilizeaza un instrument de mana (dermatoscopul), echipat cu o sursa de lumina si lentile maritoare (un fel de microscop de mana); acest aparat permite examinarea sub suprafata a leziunilor si structurilor superficiale ale pielii; in acest fel se pot diferentia intre ele leziuni confundabile cu ochiul liber sau cu lupa simpla .

Prin Dermatoscopia leziunilor cutanate se pot evita de multe ori biopsii sau excizii inutile sau se pot lua atitudini terapeutice prompte si ideale.

Cel mai important diagnostic diferential dermatoscopic este cel intre un nev simplu (alunita) si cancerul cutanat, numit melanoma malign.

Crioterapia leziunilor cutanate

Crioterapia leziunilor cutanate este o procedura dermatologica prin care se aplica azot lichid la nivelul leziunilor cutanate tinitite, prin contact direct cu un aplicator imbibat cu azot, sau prin pulverizarea directa a azotului cu ajutorul unui dispozitiv special.

Estetderm pune la dispozitia dumneavoastra dispozitivul Cry-Ac de pulverizare a azotului, cu indicator de temperatura si profunzime a congelatiei, sistem de tintire si multiple capete de pulverizare, in functie de tipul si dimensiunea leziunilor tratate.

Crioterapia se indica in diferite afectiuni ale pielii, precum veruci, keratoze seboreice, keratoze actinice, condiloame genitale, molluscum contagiosum, cicatrici hipertrofice, hiperplazie de glande sebacee, etc.

Terapia poate fi insotita de o usoara durere, mai frecvent in zonele cu piele groasa (palme, talpi sau pulpele degetelor). Dupa tratament, pielea care initial capata o culoare alba prin congelatie, revine la culoarea normala si zona nu necesita pansament. Dupa tratament, este normal sa apara o bula de congelatie cu lichid in interior. La sedinta ulterioara, pielea moarta rezultata in urma sedintei anterioare este indepartata, pentru a putea fi reaplicata crioterapia.

In functie de leziune si raspunsul la crioterapie, pot fi necesare mai multe aplicatii (1-4), la un interval de o saptamana.

Crioterapia este o procedura sigura, bine tolerata, cu discomfort minim pentru pacient si care nu necesita recuperare ulterioara.

Cauterizarea leziunilor cutanate

Se foloseste pentru a indeparta o varietate larga de leziuni cutanate de tipul. Veruci seboreice indurate, carcinoame mici sau superficiale, condiloame genitale, tesut de granulatie periunghial, fibroame moi, papiloame, etc. Se foloseste un aparat numit Electrocauter.

Electrocauterul produce caldura pe baza de curent electric iar leziunea este indepartata prin ardere; se face o anestezie locala minima (cu xilina 1%-2%), se efectueaza cauterizarea si in locul leziunii va ramane o mica zona de arsura; se panseaza, urmand ca pacientul sa schimbe panasamentul zilnic pana la refacerea completa a pielii in zona respectiva (3-10 zile).

Exista si cautere moderne, bazate pe unde radio, care elimina leziunile tot prin arsura, dar se pare ca aceasta se rezolva mai repede si mai estetic decat cea produsa cu electrocauterul.

Aparitia laserelor ablative (ex .laser CO2) face ca multi pacienti sa se intrebe daca laserul nu rezolva mai bine aceste leziuni. Laserul rezolva tot printr-o ardere, dar caldura e data de raza laser si nu de curent, iar rezultatul e tot o arsura care trebuie ingrijita.

Diferenta semnificativa e ca tratamentele cu laser ablativ sunt mult mai costisitoare dar cu rezultate similare cauterizarii electrice. O contraindicatie pentru laser ar fi, insa, pacientii cu pace maker cardiac, desi pace – maker-urile moderne nu mai sunt influentate in asa mare masura de curentul electric.

Cauterizarea leziunilor cutanate este procedura prin care curentul electric este convertit la nivelul tesutului in caldura. Rezultatul final fiind distrugerea prin ardere a leziunii cutanate.

Cauterizare cu radiofrecventa ( Radiocauter Ellman)

 – foloseste frecvente radio cuprinse intre 1.7 MHZ si 4 MHZ
– tehnica- aparat radiofrecventa ELLMAN (USA), considerat unul din cele mai eficiente radiocautere pe plan mondial
– avantaje- lipsa singerarii, vindecare rapida, cicatrici minime, siguranta maxima, rezultate estetice net superioare cauterizarii clasice electrice pentru ca nu produce arsura si distructie laterala

– indicatii: papiloame virale, veruci vulgare, keratoze seboreice, unghii incarnate, etc.
– excizii leziuni cutanate benigne( veruci vulgare, keratoze seboreice, corn cutanat, etc), chirurgia unghiei, tratamentul unor leziuni vasculare( telangiectazii si stelute vasculare)
– contraindicatii: persoane cu pace-maker cardiac
– poate necesita anestezie cutanata locala

Cauterizarea chimica a leziunior cutanate

O serie de leziuni cutanate se pot trata prin ‘’topire’’ cu substante chimice cu proprietati distrugatoare asupra tesuturior. Acestea trebuie aplicate de medic si nu empiric. Dupa diagnosticul corect al leziunii cutanate respective (acest diagnostic corect nu il poate face decat dermatologul!). Aplicarea de solutii caustice necunoscute de catre persoane neautorizate reprezinta o grava lipsa de discernamant a celui care o face si a celui care se lasa tratat.

Substantele aprobate pe plan international ca utile pentru Cauterizarea chimica a leziunior cutanate se adreseaza. Verucilor vulgare, verucilor plane, moluscum contagiosum, condiloamelor genitale (leziunilor totalmente benigne si nu cancerelor) si sunt:

  • cantaridin;
    nitratul de argint;
  • preparatele cu acid salicilic;
  • preparatele cu podofilina sau podofilotoxina;
  • preparate cu acid diclor sau tricolor acetic.

Pentru leziuni premaligne sau maligne, tratamentele trebuie conduse doar de medic care isi asuma si responsabilitatea cu: crema cu 5 fluoro uracil, imiquimod, etc.

Chiuretajul leziunilor cutanate

Chiuretajul leziunilor cutanate reprezinta o ‘’razuire’’ superficiala, utilizata pentru leziunile moi, superficiale: veruci seboreice, moluscum contagiosum, etc.

Acestea sunt indepartate cu minima afectre a pielii din jur; de multe ori nu este necesara nici macar o anestezie locala, metoda fiind foarte putin dureroasa.

Uneori, Chiuretajul leziunilor cutanate este urmat de cateva puncte de cauterizare pentru oprirea sangerarii sau indepartarea unor resturi de tesut mai aderent; zonele chiuretate se lasa de obicei nepansate, se spala zilnic cu apa si sapun si se aplica de 2 ori pe zi o crema cu antibiotic (baneocin, dermazin) pentru a preveni infectia.

Zonele chiuretate se vindeca rapid- in 3-5 zile

Exprimarea (evacuarea) comedoanelor

Comedoanele reprezinta acumularea de sebum pe traiectul foliculului pilar, au o culoare alb-galbuie si ies prin porii pielii daca acestia sunt apasati.

Comedoanele pot fi negre cand sebumul vine in contact direct cu aerul si grasimea se oxideaza luand o culoare inchisa, sau alba. Atunci cand grasimea este acoperita la suprafata porilor de 2-3 randuri de celule epidermice, nu sunt in contact cu aerul si grasimea ramane mai deschisa la culoare.

Exprimarea comedoanelor se face incorect si la aceasta ora in saloanele cosmetice. Pentru a evacua corect un comedon este necesar un instrument numit extractor de comedoane. Se apasa pielea doar pe o zona limitata in jurul comedonului. In acest fel nu se traumatizeaza o zona de 2 cm patrati asa cum se petrece la exprimarea ‘’cu degetele” practicata in saloane.

Apasari successive, cu suprafata mare, nu fac decat sa traumatizeze tenul si in timp apar pe fata vase sparte. Este mai greu de tratat (numai cu IPL sau laser). In plus, expunerea anterioara la aburi (temperatura mare) practicata in saloane nu face decat sa congestioneze circulatia sanguina in piele, avand ca urmare o crestere imediata a activitatii si metabolismului glandelor care secreta grasime.

Este strict contraindicata expunerea tenului la temperaturi extreme. O alta greseala practicata in saloanele de cosmetica este ambitia de a evacua toate comedoanele dintr-o sedinta. Prin urmare apare un aspect traumatizat al fetei in urmatoarele zile. Ideal este sa se evacueze 10 -15 comedoane / sedinta.

Pentru extragerea comedoanelor albe, in loc de inteparea cu acul practicata in saloanele cosmetice, se poate face bland. Se indeparteaza celulele de pe suprafata cu 1-2 microdermabraziuni. Se evacueaza cu extractorul de comedoane, fara a traumatiza tenul mecanic sau termic.

Chirurgie Dermatologica

Biopsia cutanata

Biopsia cutanata Este indicata pentru confirmarea ’’la microscop’’ (histologica) a oricarei boli dermatologice.

Un diagnostic complet trebuie sa includa si o confirmare histologica, mai ales cand e vorba de boli cu evolutie cronica sau pe toata viata. De asemenea, se indica in cazul unor leziuni unice care trebuie diagnosticate perfect, pentru a lua o decizie ideala de tratament.

Asadar, biopsie nu inseamna un diagnostic de cancer, cum cred majoritatea pacientilor care aud acest cuvant.

Biopsia consta in prelevarea unui mic fragment de piele de cativa milimetri sau a unui mic fragment din leziunea de studiat la microscop.

Tipuri de biopsii:

  • Punch: pentru leziuni superficiale sau aflate in zone delicate (ex.fata); se foloseste un mini bisturiu circular, cu anestezie locala prealabila si cu o minima sangerare; uneori e necesara o mica hemostaza cu cauterul, apoi se aplica un pansament.
  • Shave: se scoate o leziune prin recoltare la suprafata pielii, paralel cu aceasta; necesita o lama de bisturiu, hemostaza cu cauterul si pansament.
  • Biopsia excizionala: pentru leziuni mai profunde se scoate intreaga leziune.
  • Biopsia cutanata este cea mai sigura investigatie

Biopsia Shave si Excizionala se efectueaza in anestezie locala (xilina 1 %-2%).  Sangerarea e minima, poate fi controlata cu cauterul sau necesita o sutura; uneori excizia se poate face cu o foarfeca si nu necesita bisturiu.

Materialul recoltat se introduce intr-un recipient cu formol si se trimite la laboratoarele specializate in histopatologie, unde se prepara o lama histologica care va fi studiata la microscop, rezultatul confirmand diagnosticul dermatologului .

Avulsia unghiala

Avulsia chimica se face prin panasament ocluziv al unghiei cu iodura de potasiu 50%.  Acest pansament trebuie mentinut nemiscat pe unghii circa 8 zile. La indepartarea pansamentului, unghia cu micoza este inmuiata, fragila si poate fi indepartata prin taiere cu foarfeca si/sau chiuretare.

Avulsia chirurgicala a unghiei poate fi partiala sau totala. Se efectueaza o anestezie locala putin dureroasa, incepand de la baza degetului a carei unghie urmeaza sa fie scoasa. Din acest moment, pacientul nu mai simte nimic.

Se indeparteaza partea de lama unghiala incarnata sau toata lama, daca situatia o cere si se ingusteaza prin cauterizare radacina (matricea) unghiei pentru ca noua unghie care creste sa fie mai ingusta si sa nu se mai incarneze.

In acest fel, se evita numeroasele recidive care apar dupa alte tipuri de interventie (am avut pacienti care au fost operati de 4-5 ori!).  Se panseaza, urmand ca a 2 zi pacientul sa se prezinte la control. Schimbarea pansamentului si eventual formolizarea matricei pentru siguranta distructiei acesteia. Ulterior, pansamentele se pot face la domiciliu, zilnic dupa baie de picior in apa calduta cu ceai de musetel si aplicare de creme antibiotice si proepitelizante (dermazin, ba-neocin, fucidin).

Prima zi post avulsia unghiala se sta in repaus la pat urmatoarele 7 zile se minimalizeaza mersul pe cat posibil.

Evacuarea (extinctia) chisturilor si lipoamelor

Dermatologie-Venerologie

Evacuarea chisturilor si lipoamelor Se indica pentru chisturi sebacee sau pilare si lipoame (acumulari de grasime localizate).

Evacuarea chisturilor si lipoamelor Necesita o anestezie locala cu xilina 1-2%, urmata de o mica incizie cu bisturiul, de 3-10 mm sau efectuarea unui mic orificiu rotund cu cauterul; prin apasare se exprima continutul chistului apoi se evacueaza invelisul acestuia, prin prindere cu pensa; daca acesta fragil, (chist vechi infectat) el se poate evacua imperfect si in aceasta situatie se introduc in cavitatea ramasa substante care topesc restul si se panseaza. In urmatoarele zile, pacientul trebuie sa vina  la pansament zilnic, la cabinet.

Excizii chirurgicale cutanate. Excizia de nevi – formatiuni tumorale

Chirurgia dermatologica este o ramura importanta a dermatologiei. Principala indicatie medicala de excizie chirurgicala este cancerul de piele ( melanom, carcinom bazocelular, carcinom spinocelular) . Acest diagnostic impune excizia cit mai rapida a leziunii, cu limita de siguranta standardizata in protocoale de dermatologie oncologica, piesa operatorie fiind obligatoriu trimisa laboratorului de histopatologie pentru confirmarea diagnosticului clinic, stadializare , cercetarea marginilor.

Excizia chirurgicala dermatologica se efectueaza in anestezie locala, in conditii stricte de igiena si sterilitate, nefiind necesara o pregatire preoperatorie speciala a pacientului. Este indicata cunoasterea afectiunilor medicale colaterale , a medicatiei cronice a afectiunilor asociate, evitarea utilizarii medicamentelor AINS si a anticoagulantelor cu o saptamina anterior procedurii.

In cazul leziunilor mici nu este necesara intreruperea activitatii, iar firele de sutura sunt indepartate la 5-14 zile postoperator in functie de localizarea leziunii.

Deasemenea se pot exciza chirurgical diverse leziuni benigne: nevi papilomatosi, chisturi cutanate, lipoame, unghii incarnate, etc.

In cabinetul Estetderm beneficiem de dotare in domeniul chirurgiei dermatologice, folosim materiale si instrumente de calitate foarte buna, dorim sa mentinem un standard ridicat al calitatii serviciilor de chirurgie dermatologica, iar de ingrijirea plagii postoperatorii ne ocupam tot noi, pentru obtinerea celor mai bune rezultate, atit medicale cit si estetice.Deasemenea medicii au o pregatire si un interes deosebit in domeniul chirurgiei dermatologice, fiind membri in societati nationale si internationale de chirurgie si oncologie dermatologica.